Seppo Keräselle luonnonkuvaajien Ympäristöpalkinto

Porilaiselle Seppo Keräselle (s. 1947) on myönnetty merikotkan hyväksi tehdystä suojelutyöstä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n Ympäristöpalkinto. Palkinto voidaan myöntää luonnonkuvaajalle, joka on työllään esimerkillisesti edistänyt luonnon- ja ympäristönsuojelua.

Keräsen työ merikotkien parissa alkoi vuonna 1972 talviruokinnalla, ja kun Maailman luonnonsäätiön WWF:n merikotkatyöryhmä perustettiin 1973, hän on ollut mukana alusta alkaen. Keränen on luovuttanut suojelutyöhön vuosikymmenien aikana veloituksetta valtavan kuvamäärän ja antanut sitä kautta kuvalliset kasvot merikotkan suojelulle.

Hän on ollut kuljettamassa satoja tonneja sianraatoja länsirannikon ruokintapaikoille. Ruokinnan ja muiden suojelutoimien ansiosta merikotkakanta on maassamme vahvistunut niin, että kun 1960-luvun lopulla syntyi vuosittain vain 1-5 poikasta, niin nykyisin syntyy parhaimmillaan noin 450 poikasta. Suojelutyössä tarvittava ruokinta voitiin lopettaa 1990-luvun lopulla.

Seppo Keräsen työ merikotkien parissa jatkuu edelleen merikotkatyöryhmässä Satakunnan aluevastaavana. Hän etsii ja kartoittaa alueen pesät sekä neuvottelee pesäpaikkojen suojelusta.
Aiemmin SLV:n ympäristöpalkinnon (nykyisin 1500 €) ovat saaneet Tuomo Hurme Koskeljärven suojelutyöstä, Juha Taskinen saimaannorpan suojelutyöstä, Lassi Kujala työstä Repoveden kansallispuiston perustamiseksi ja Benjam Pöntinen liito-oravan suojelutyöstä.

Uutisia